sreda, 30. september 2015

Mozolji - kaj nam povedo o našem zdravju

Včeraj zjutraj sem ga zagledala. Na sredini brade, lepo simetrično se je vgnezdil. Ni bil prav velik, ampak z belim vršičkom, kot se spodobi za vsak pravi mozolj. Na srečo sem v nemški reviji Brigitte prebrala članek o mozoljih, zato sem takoj vedela, zakaj je nastal. Sem ga zaradi tega kaj bolje prenašala? Ne ....


Vir: Brigitte

1. Brada, čeljust, vrat

Vzrok so hormoni pred menstruacijo, še posebej testosteroni, ker pospešujejo proizvodnjo loja. Estrogeni, ki bi lahko uravnavali proizvodnjo loja, so nizki. Ampak, tudi moški imajo lahko presežek testosterona! Pomaga temeljito čiščenje, da se mozolji čim manj vnamejo zaradi okužb.

2. Ob lasišču

Vzrok so lahko kozmetični izdelki (za čiščenje obraza, šamponi, balzam, maska, gel ali lak za lase), ki jih nismo dovolj dobro sprali. Koža se razdraži in nastanejo mozolji. Še posebej šampon in balzam za lase moramo temeljito sprati.

3. Ustnice in kotički ust

Vzrok je predvsem tista prehrana, ki zviša nivo inzulina (sladkor, ogljikovi hidrati, sadje). Ta vpliva na proizvodnjo testosterona in s tem na večjo nastanek loja. Kislo sadje pa lahko ta predel iritira in prav tako nastanejo mozolji.

4. Na ličnicah

Vzrok so telefoni, kjer se namnožijo bakterije. Telefone (službenega in privatnega) je treba redno čistiti, sicer postanejo tempelj različnih nakterij. Znanstveniki so ugotovili, da je na ženskih rokah več različnih vrst bakterij kot na moških. Pranje rok bolj malo zaleže ...

5. Nos in čelo

Občutljiva T-cona reagira na stres, stresni hormoni pa povišajo porizvodnjo loja. Pomaga seveda protistresni program (ali da stresa sploh ne doživimo), pa tudi temeljito čiščenje te cone. Kamilice, cink in čajavec tudi priporočajo.

Kakšne so vaše izkušnje? Se sploh spodobi, da po puberteti dobimo mozolje? So mozolji res znak, da z našim zdravjem ni vse v redu?

P.S.
Jaz se mozoljev, pa še česa (na koži) lotim z Rizolom s klinčki.

3 komentarji:

  1. Helena, zanimivo! Nikoli se nisem posebej poglabljala v 'svet mozoljev', se pa še vrnem k njim :)
    Sama imam tu in tam kakšnega podkožnega. Jasno, da moji operativni posegi ne obrodijo pametnih sadov :(.. Ogrci pa pa spremljajo že od pubertete :(.
    A Rinzol s klinčki je za zunanjo in notranjo uporabo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oboje! Lahko se pije (po navodilih!) ali namaže na kožo. Ker je v Rizolu kisik, se mozoljčki (herpes, rane) hitreje celijo. Čisti jetra, uničuje glivice (na nohtu, v črevesju) ... da o ranicah in aftah v ustih ne govorim.

      Izbriši
  2. Helena, hvala! Mislim, da bo kot nalašč :)
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši