četrtek, 5. maj 2016

Dobrodošlo poletje!

Sanjarim o tem, da bom enkrat imela dovolj časa za res podrobno raziskovanje petih elementov. Uporabljamo jih v tradicionalni medicini, feng shuiju, kitajski astrologiji, sodobnih zdravilskih metodah kot je bioresonanca, pa še kje. Pet elementov predstavlja dogajanja in razmerja v naravi, katere del je tudi človek.

Teh pet elementov se lahko podpira, izčrpava, nadzoruje, združuje. S petimi elementi opišemo človeške lastnosti, čas (sedaj, ko tole pišem, vlada element zemlja yin), organe, okuse, pokrajine, barve, poklice ...

Tudi letne čase lahko opišemo z elementi:

pomlad - element les
poletje - element ogenj
jesen - element kovina
zima - element voda

Ker je elementov pet, letni časi pa so štirje, hitro ugotovimo, da zemlja nima letnega časa. Element zemlja je kot nekakšen vsestranski džoker, ki se lahko vrine med letne čase, zato vlada zadnjih 18 dni vsakega letnega časa.

Danes se je začelo poletje, saj štetje letnih časov v kitajskem koledarju malo prehiteva našega. Do elementa ognja imam dvostranski odnos: po eni strani ga potrebujem, ker greje moj les, po drugi strani mi škoduje, če ga je preveč. Tako celo leto lovim ravnotežje v ognju, saj močno vpliva na stabilnost mojega horoskopa.

Tudi na splošno je ogenj dvostranski element, saj se v ognjeni energiji skriva tudi vodena. To se v praktičnem življenju kaže npr. tako, da imamo pri težavah s srcem (ogenj) hitro težave tudi z ledvicami (voda).

Ravnotežje v elementu ogenj odločilno vpliva na naše duševno zdravje. Vsi z velikim psihičnimi težavami, diktatorji in psihopati imajo težave v ognju. Ogenj nas lahko naredi tople, lahko pa mentalno bolne. Zadolžen je tudi za komunikacijo, partnerstvo, ljubezen in strast.


Na telesnem nivoju nam neravnovesje v ognju prinese težave s srcem, krvnim obtokom, bolečine v prsih, močno potenje, nemirnost, anemijo, vrtoglavico, motnje spanja, motnje v prekrvavljenosti telesa, motnje v koncentraciji.

Ljudje z veliko ognja so zelo karizmatični, imajo sijoče oči, ki pritegnejo poglede in z lahkoto navdušijo množice. Radi so v središču pozornosti, znajo komunicirati, veliko govorijo in so zelo prepričljivi. So strastni in impulzivni, radi imajo "velika" čustvena stanja. Imajo dobro razvito intuicijo, so optimistični in zanesljivo stopajo po svoji življenjski poti.

Smer neba: jug
Del dneva: 9. - 13. ura
Okus: grenek
Življenjsko obdobje: puberteta
Barva: rdeča in njeni odtenki (roza, vijolična)
Material: usnje, umetni materiali

Lep začetek meseca kače vam želim. To je mesec nežnejših čustev in ljubezni, saj je kača ogenj yin. Junija pa bo vladal ognjeni yang konj, takrat bo ugoden čas za velike korake in velika čustva.

sreda, 4. maj 2016

Gluten in zastrupitev

Prejšnjo sredo sem si najprej privoščila pico, v četrtek pa še pošteno porcijo testenin. To, vsaj zame, nenavadno veliko porcijo glutena sem relativno dobro prebavila - vsaj tako sem sklepala. V petek sem si drugič v življenju naročila jagenjčka. V restavraciji so mi povedali, da je več dni mariniran v pomarančnem soku in zeliščih. Niti ni bil tako slab, vendar sem pojedla samo polovico porcije - na srečo.

Nekaj ur kasneje se je začelo - bolečine v črevesju, krči, vetrovi. Vse skupaj niti ni bilo tako moteče in sploh nisem pomislila na zastrupitev. V soboto so se težave nadaljevale; karkoli sem pojedla, sem dobila krče, trebuh se je napihnil, šlo mi je na bruhanje (v življenju sem samo dvakrat bruhala, zato so takšni impulzi zame zelo alarmantni).

Dogajanje v črevesju sem poskusila pomiriti s probiotiki in encimi, čaji, masažo, hojo, ležanjem ... Nič ni pomagalo. V nedeljo, okoli poldneva, sem posegla po še enem sredstvu, Rizolu s klinčki. To je mešanica zelišč v olju, ki je obogateno s kisikom. Vedno ga imam s sabo, tudi ko grem na potovanje, ker pomaga pri vsem, tako pri ranicah, da se hitreje zacelijo, kot pri parazitih in vnetjih.

Rizol doziramo postopoma, začnemo s 3 x 1 kapljico na dan in naslednji teden povišamo dozo na 2, nato na 3, do 3 x 10 kapljic na dan.

Takšno postopno doziranje mi v nedeljo ni čisto nič ustrezalo, zato sem vzela kar 3 x 5 kapljic. Eeee, hja, kaj naj rečem, kapljic je bilo preveč. Občutno preveč. Torej, dragi moji, držite se navodil, ki so na izdelkih:)


Situacija v črevesju se je malo pomirila, predvsem krči. V ponedeljkovo jutro sem se zbudila rahlo mačkasto. Počutila sem se, kot bi celo noč plesala, pila in jedla mastno hrano. Rizol je v črevesju pospešil razstrupljanje, ti strupi so se celo noč predelovali in izločali preko črevesja in jeter, zato sem bila zjutraj tako utrujena. Jaz sem spala, moji organi pa so delali.

Kako dobro (razstrupljevalno) deluje rizol sem lahko zavohala v svojem blatu - nič ne bom imela proti, če mi tega vonja ne bo več treba vohati.

V torek sem imela bolečih kolik in ostalih tegob že dovolj, zato sem pri svoji terapevtki prosila za termin in šla na bioresonanco. Ugotovila je, da sem se res zastrupila, ampak na srečo z manj nevarnimi bakterijami. Strinjala se je, da je bila velika količina glutena, ki sem ga pojedla dan prej, dodaten obremenilni dejavnik. Črevesje je bilo vzdraženo in vneto, kar je omogočilo bakterijam iz oporečne hrane, da so si privoščile zabavo.

Ob devetih zvečer se je vse umirilo. Terapija je začela delovati in zopet lahko normalno funkcioniram. Vedno znova sem fascinirana, kako črevesje vpliva na naše počutje - in to je bil tudi razlog, da sem napisala ta prispevek. Vse prevečkrat pozabljamo, da je črevesje dolgo 7,5 metra in po površini meri 400 kvadratnih metrov. To je pa že pomemben "kaliber", a ne?

ponedeljek, 2. maj 2016

Pogumno navzgor, soncu nasproti!

Tako, prazniki so za nami. Če dobro premislim, že dolgo niso bili praznični dnevi tako zanimivi in pestri. Kaj vse se je dogajalo! Še vedno premlevam vtise, se nasmiham ob lepih spominih in načrtujem dejavnosti za naslednje tedne.

V naslednjih dveh tednih je pred mano zelo prijetna naloga - zasaditev loncev s sezonskimi rožicami. Po vseh teh letih se počutim že kot pravi profesionalec in komaj čakam, da začnem izbirati, kombinirati, saditi ... Kako prijeten stres! Mi, vrtoljubci, smo edini umetniki, ki ustvarimo rastočo umetnino. Takšno, ki se bo v vsej svoji lepoti pokazala šele čez dva ali tri mesece. V bistvu veliko tvegamo in vedno sem občudovala Ruth v tej njeni drznosti, ko je na papirju načrtovala nenavadne kombinacije. Kolikokrat sem se vprašala, ali bodo te rožice "šle skupaj". Ruth je skoraj vedno imela prav.

V arhivu sem poiskala kombinacije iz junija 2012, ki jih je načrtovala za naše poslovne prostore v Murglah. Letos bo zelo drugače, saj bom vključila več bele in srebrne.








Pogum (element les) se vedno splača. Mogoče kratkoročno ne, dolgoročno pa vedno. Pomlad (element les) po kitajskem koledarju se počasi izteka, aprilu vlada zmaj, ki v sebi še skriva nekaj pomladne energije, prav veliko pa ne. Poletje bo nastopilo 5. 5. 2016 in kmalu nas bo grela bolj vroča energija.

Če boste imeli jutri, po več dneh dopustovanja težave z motivacijo za delo, si zavrtite to čudovito in zame zelo navdihujočo pesem Celtic Woman - You Rise Me Up.