ponedeljek, 17. julij 2017

Majorka: na obisku pri Salvatoru

Kakšna zanimiva osebnost je bil avstrijski nadvojvoda Ludwig Salvator! Prav rada bi spoznala tega naravoljubca, ki se je celo življenje zavzemal za tolerantnost in boril proti predsodkom. Sicer je imel hišo tudi v bližini Trsta, vendar je njegov pravi domicil postalo posestvo na Majorki.

Med krajema Valldemossa in Deia je kupil 10 x 16 km veliko posestvo, na katerem ni dovolil gradnje hiš, lova in sečnje dreves. Balearom se je posvetil tako temeljito, da je o njih napisal 6.000 strani. Ni pa raziskoval samo Majorke, ampak celo Sredozemlje. Z ladjo Nixe je potoval ob obali in zbiral podatke za svoje naravoslovne raziskave. Pripravil je celo vprašalnik na 100 straneh; ko se je izkrcal v določenem kraju je prosil župana, duhovnika, zdravnika, učitelja ... da ga čim bolje izpolnijo.

Nikoli se ni poročil, vendar so ga ženske oboževale. Še posebej je bil navdušen nad Majorčankami. Za svoja dva nezakonska otroka je dobro poskrbel ...

Dobro mnenje o Salvatorju je imela tudi avstrijska cesarica Sisi. Svoj 55. rojstni dan je raje kot s svojim asketskim možem, preživela na Majorki. Mož, zaskrbljeni cesar, ji je poslal telegram: "Upam, da debeli Luigi dobro skrbi za tvoje ugodje."

Na poti od parkirišča do vhoda v hišo sem videla tale prizor. Super! Zakaj? Ker so po mojih izkušnjah znamenitosti, kjer so v bližini mačke, vredne ogleda. In res je bilo tako.




















Naslednjič, ko se bomo sprehajali po Majorki, se bomo iz zahodnega dela otoka preselili na vzhod. Čisto drugačen svet je tam, boste videli.

1 komentar: