sobota, 3. oktober 2015

Hormonska zaljubljenost

"Že tri nisi ničesar napisala, samo tisti mozolji so se mi prikazovali! Boš zopet pisala o seksu? Kaj pa o meni?" Takšne očitke sem morala poslušati včeraj. Seveda bi le redka umetniška blogerska dušica zdržala ta pritisk ... Tudi jaz sem mu podlegla in se takoj spravila za računalnik. Čeprav utrujena, sem še isti dan objavila fotografije gradu Kamen, potem pa v mislih (celo noč) sestavljala prispevek o seksu. To ni tako lahko, saj bloga ne pišem anonimno!

V bistvu sem trenutno zaljubljena - v knjigo (hahaha).

Na Amazon so jo tako zelo hvalili, da mi je že bilo sumljivo, pa sem jo vseeno naročilo. Sedaj razumem, zakaj. Odlična knjiga o (ženskih) hormonih, ki bi jo morali prevesti v slovenščino in vsaka ženska bi jo morala imeti na dosegu roke. Napisala jo je Američanka Sara Gottfried, naslov pa The Hormone Cure. V slovenščini že imamo knjigo o hormonih: Žensko telo, ženska modrost (avtorica Christiane Northrup), vendar se mi zdi knjiga Gottfriedove boljša, pa tudi novejša (izdana 2013, ponatis 2014).

Čeprav je napisana za ženske, bodo veliko uporabnih nasvetov našli tudi moški. Avtorica predlaga rešitve pri kortizolu, progesteronu, estrogenu, androgenu (testosteronu), ščitničnih hormonih in pri hormonskih motnjah, ki pogosto nastopijo skupaj.

V svojih rešitvah za posamezne hormonske motnje predlaga:

1. Spremembo življenjskega stila (npr. prehranska dopolnila, več ali manj spanja, več ali manj športa, prehrana, miselni vzorci)

2. Fitoterapijo (različne rastline in zelišča)

3. Hormonsko zdravljenje (bioidentične hormone)

Vključila je tudi primere iz prakse (pacientke povedo svoje zgodbe), dodatne razlage, citira najnovejše študije o hormonih in opozori na svoje izkušnje pri zdravljenju.

Ker imam sama trenutno prenizek progesteron (in s tem previsok estrogen ter prenizek testosteron), sem se najprej lotila tega poglavja. Veliko ukrepov, ki jo priporoča Sara Gottfried že počnem, moram pa povečati količino vitamina C. Avtorica pravi, da je to nujen dodatek (poleg bioidentičnih hormonov) pri prenizkem progesteronu. Tako sedaj vsak dan načrtno vzamem, poleg vseh ostalih prehranskih dopolnil, še dve pastili Acerola. Ko ju v ustih ližem, vizualiziram, kako se dviga progesteron ... in znižuje kortizol ...

Kljub temu, da si kremo z bioidentičnim progesteronom mažem šele 3 tedne, že opažam prve pozitivne simptome. Najočitnejši je bil včeraj na treningu: trenerja je skoraj kap, ko sem mu rekla, naj mi da večje obtežbe in da bova zadnjo serijo naredila z maksimalno obremenitvijo, ki jo trenutno zmorem. Ah, to da me danes bolijo roke in noge, pa ni pomembno. Pomembno je, da sem zopet dobila nekaj testosteronov, kar je znak, da se progesteroni zvišujejo.


Hormoni močno odločajo o tem, kakšno bo naše življenje po 35. letu. Sama bom naredila VSE, da mi hormoni ne bodo nagajali, ampak koristili, da bo druga polovica mojega življenja srečna in zdrava. Pa vi? 

V knjigi je še nekaj zanimivo: povezava med presežkom estrogena in kortizolom, ki je najbolj značilna za pred-menopavzo (lahko nastopi že pri 35. letu!). To avtomatično pomeni, da je progesteron (in testosteron) prenizek.

Poleg ostalih ukrepov (prehranska dopolnila: vitamini B in C, aminokisline, omega 3, magnezij, kalcij; izredno malo alkohola in kofeina, enkrat mesečno masažo, meditacija) priporoča tudi pogostejše orgazme. Opozarja, da so še v 30. letih prejšnjega stoletja uporabljali "medicinsko masažo", ki je vodila do orgazma, za zdravljenje histerij.

Pri orgazmu se namreč sprosti hormon oksitocin, hormon ljubezni, ki zniža kortizol. Avtorica pravi, da naj se takrat, ko se moramo odločiti med stresom in užitkom, vedno odločimo za užitek. "Don't worry, be happy" nam svetuje, pa veliko mero optimizma in seveda jemanje (bioidentičnega) hormona DHEA, ki ga pri visokem kortizolu vedno primanjkuje.

Upam, da boste naslednjič pravilno reagirale, ko vas bo vaš dragi osvajal s tole izjavo: "Pridi, greva zniževat kortizol!" Če imate vsaj malo smisla za humor, bo zanesljivo delovala - preverjeno.

Še to: nizek DHEA je lahko eden od ključnih vzrokov za depresijo. Pišem namreč članek o depresiji za naslednjo številko E-revije Avita. Ste že slišali za koga, da bi namesto antidepresivov dobil DHEA?

Vedno bolj ugotavljam, da je čisto vse odvisno od stanja naših hormonov. Čisto vse, tudi seks! O tem je v knjigi o hormonih še marsikaj napisanega, zato nadaljevanje sledi ...

P.S.
Če boste iskali dobra prehranska dopolnila za dvig progesterona, jih boste našli v moji spletni trgovini Avita - visoko doziran B kompleks, acerolo, omega 3, minerale. Vabljeni!

petek, 2. oktober 2015

Grad Kamen - popoldanski izlet v Begunje

Danes sem se takoj po službi odpravila na ogled gradu Kamen. "Našla" sem ga preko objave na fb in takoj me je pritegnil. Seveda gradu ni več, samo ruševine. Ampak, kakšne! Na Škotskem ali Irskem bi v takšnem zanimivem, zgodovinskem kompleksu postavili nekaj tabel, prodajalno spominkov, maketo in vrteli filmček, ter za vstopnino pobirali 18 EUR.

Vreme je bilo idealno za fotografiranje, pol ure pred sončnim zahodom smo imeli celo sonce. Zanimivo, na gradu nisem bila sama, tudi nekaj drugih radovednežev si je ogledovalo, kako so nekdaj živeli na tej strateški točki.



























sreda, 30. september 2015

Mozolji - kaj nam povedo o našem zdravju

Včeraj zjutraj sem ga zagledala. Na sredini brade, lepo simetrično se je vgnezdil. Ni bil prav velik, ampak z belim vršičkom, kot se spodobi za vsak pravi mozolj. Na srečo sem v nemški reviji Brigitte prebrala članek o mozoljih, zato sem takoj vedela, zakaj je nastal. Sem ga zaradi tega kaj bolje prenašala? Ne ....


Vir: Brigitte

1. Brada, čeljust, vrat

Vzrok so hormoni pred menstruacijo, še posebej testosteroni, ker pospešujejo proizvodnjo loja. Estrogeni, ki bi lahko uravnavali proizvodnjo loja, so nizki. Ampak, tudi moški imajo lahko presežek testosterona! Pomaga temeljito čiščenje, da se mozolji čim manj vnamejo zaradi okužb.

2. Ob lasišču

Vzrok so lahko kozmetični izdelki (za čiščenje obraza, šamponi, balzam, maska, gel ali lak za lase), ki jih nismo dovolj dobro sprali. Koža se razdraži in nastanejo mozolji. Še posebej šampon in balzam za lase moramo temeljito sprati.

3. Ustnice in kotički ust

Vzrok je predvsem tista prehrana, ki zviša nivo inzulina (sladkor, ogljikovi hidrati, sadje). Ta vpliva na proizvodnjo testosterona in s tem na večjo nastanek loja. Kislo sadje pa lahko ta predel iritira in prav tako nastanejo mozolji.

4. Na ličnicah

Vzrok so telefoni, kjer se namnožijo bakterije. Telefone (službenega in privatnega) je treba redno čistiti, sicer postanejo tempelj različnih nakterij. Znanstveniki so ugotovili, da je na ženskih rokah več različnih vrst bakterij kot na moških. Pranje rok bolj malo zaleže ...

5. Nos in čelo

Občutljiva T-cona reagira na stres, stresni hormoni pa povišajo porizvodnjo loja. Pomaga seveda protistresni program (ali da stresa sploh ne doživimo), pa tudi temeljito čiščenje te cone. Kamilice, cink in čajavec tudi priporočajo.

Kakšne so vaše izkušnje? Se sploh spodobi, da po puberteti dobimo mozolje? So mozolji res znak, da z našim zdravjem ni vse v redu?

P.S.
Jaz se mozoljev, pa še česa (na koži) lotim z Rizolom s klinčki.

ponedeljek, 28. september 2015

Weissensee - kosilo z razgledom

Zopet sem bila na Belem jezeru (Weissensee) - šestič. Prijateljica me je vprašala, ali se ga še nisem naveličala in moj odgovor je bil prepričljiv - ne. Prednost, ko greš na dopust v znani kraj, je očitna: vse poznaš, zato se hitreje spočiješ. Tudi tokrat je bilo tako, po nekaj urah sem bila kot nova.

Ogledala sem si vzhodni, zahodni in severni del jezera, bolje rečeno, hribe nad njim. Dve turi sta bili novi, eno sem ponovila izključno zaradi kulinarike.

Zahodni del jezera mi je bil najmanj znan. Odločila sem se za lažjo turo in sicer do koče Tschabitscher, kjer so obljubljali lep razgled.


Weisse Wand (Bela stena) - nisem sigurna, ali je jezero po njej dobilo ime. Najprej sem si jo želela ogledati od zgoraj, ampak me ni prepričala.


Še nikoli nisem videla toliko različnih gob. Ta mi je bila najbolj privlačna.


Moj cilj - koča (kmetija s prenočišči) Tschabitscher


Iz koče je takšen pogled. Ni slabo, a ne?


Moje kosilo: kuhana zelenjava z olivnim oljem. Kljub popolnemu pomanjkanju začimb je bilo okusno. Ali pa moja lakota tako velika ...


Ker je začel pihati hladen severni veter, sem se na stranišču dodatno pripravila in naredila prvi straniščni selfi.


Na poti v dolino so me pa spremljali takšni motivi.

nedelja, 27. september 2015

Žuriranje s polno luno

Sedim za jedilno mizo, pijem zeleni čaj in poslušam enega od ljubših CD - Simon & Garfunkel. Zunaj sije sonce, ampak je še hladno. Jezero že dobiva čudovito modro barvo, prvi listi v jesenskih barvah pa naznanjajo, da se poslavlja še eno leto.


Še vedno sem pod vtisom polne lune. Pred nekaj dnevi sem opazila, da imam težave s koncentracijo, da na računalniku delam bedarije (ne shranim besedila, pritisnem napačen gumb), da avto ne uboga mojih mentalnih ukazov, da sem motorično manj spretna ...

Saj problem ni v polni luni, ampak v tem, da ne živimo več po ritmu narave. Ženske moramo z menstruacijo biti prav tako zmogljive kot brez nje. Med polno luno se moramo obnašati prav tako kot v ostalih ciklih. Ampak, narava nam, na srečo, vedno znova pokaže, kako majhni in nepomembni smo v celotnem sistemu.

Kaj lahko naredimo? Lahko se priklonimo naravi in vsaj malo prilagodimo svoje navade, ali pa delamo proti njej. Nimamo nobenih možnosti, da zmagamo! Nobenih! Vse kar naredimo proti naravi, naredimo proti sebi.

Včeraj zvečer sem bila hitro utrujena, zato sem šla zgodaj spat. Okrog štirih pa sem se zbudila, saj je luna posvetila na mojo posteljo. Kljub temnim zavesam me je ščegetala po nosu ... Nekaj časa sem se premetavala, potem pa obupala. Skuhala sem si čaj in opazovala veliko, okroglo lepotičko, ki tako vpliva na nas, če si to želimo, ali ne. Nekje vmes sem dobila impulz, da bi jo fotografirala, ampak nisem želela s "tehnologijo" prekiniti najine intime.

Kaj, če bi se ji zamerila? Čaka naju še ena noč!!!

Poznate staro pravilo, da se po polni luni vreme opazneje spremeni? Na srečo smo pred polno luno imeli dež, zato nas sedaj čaka nekaj lepih jesenskih dni. Treba jih je izkoristiti. Na polno!


Zjutraj sem se zbudila pozno, ob pol devetih. Telo me je bolelo, kot da bi po meni celo noč vozili tanki. Nobene energije, kot po celonočnem žuriranju. Da bi vsaj bila na zabavi, celo noč plesala, jedla čips in pila alkohol. Pa nisem! Pridno sem ležala v postelji in poskušala spati. Zjutraj sem sicer ugotovila, da je bil mentalno poleg mene še nekdo, ki se mi je sicer že globoko opravičil, ampak biti totalno povožen brez zabave in seksa, pa je res kruto. Luna, od tebe to noč pričakujem malo drugačne impulze!

P.S.
Ko se zbudimo v takšnem "požurerskem" stanju pomaga veliko vode, limonin sok, grenčice kot so Rizol s pelinom ali Bitterkraft ter močan, konkreten zajtrk z jajci, mesom, sirom in podobnim. Res! Tako zaženemo presnovo (delovanje jeter) in s tem celo telo. Potem pa ven, na zrak, ampak z zmernim tempom.

P.P.S.
Moj zajtrk - evo, več pa ne zmorem ...