četrtek, 15. oktober 2015

Kako si napolniti prleške celice

Po vrtnarski soboti sem mami predlagala, da greva v Jeruzalem. Na vrhu vinogradnikih hribčkov je pošteno pihala in listi še niso obarvani v jesenske barve, ampak, naju to ni motilo. Po cesti od Ljutomera do Jeruzalema sem vozila počasi, da je lahko mama opazovala, kaj se je spremenilo od zadnjega obiska. Pozna skoraj vsako hišo in slišala sem veliko novic (o ljudeh, ki jih nič ali malo poznam, ampak nič za to, obe sva uživali).

Pogled s parkirišča pri Dvorcu Jeruzalem:






Ta hiša je bila dolgo v sramoto ljutomersko-ormoškim goricam, potem pa so jo končno obnovili in nastalo je nekaj zelo lepega - Dvorec Jeruzalem. Na terasi, pred vhodom, je zelo prijetno posedeti, saj je zaščitena pred vetrom. Priporočam polsladko vino rumeni muškat, enostavno popoln je. 

Tudi prodajalna s spominki je vredna ogleda. Kaj vse boste našli" Zelo bogato je založena in to s kakovostnimi izdelki. Lahko boste tudi kupili vino, jaz sem mobile s štorkljo.








Park okrog dvorca ni v dobrem stanju, kar je škoda. Z zelo malo truda bi ga lahko naredili privlačnega. Ta park smo si ogledovali že v mojih otroških letih kot veliko znamenitost. Na žalost se ne spomnim, kako je takrat izgledal. 





Veste kaj je pozitivnega pri tej cerkvi? Ne zvoni. Tiho je kot miška. 


Na sončni terasi sva z mamo spremenili načrte in se odpravili v Svetinje, kjer so pokopani moji stari starši. Potem pa na kosilo v Taverno, na dobro kosilo in kostanje. Moje prleške celice so se napolnile z energijo in lahko sem se vrnila v deževno Ljubljano.

torek, 13. oktober 2015

Po jesenske lepotice v vrtnarijo Alt

V Sloveniji imamo nekaj manjših, ampak za novosti odprtih vrtnarij. Tudi na pretežno ruralnem območju uspešno vpeljujejo novosti in dajejo impulze za bolj domiselno urejanje okolice domov.

Obisk v vrtnariji Alt me vedno navduši - letos sem tam kupila tudi polovico sezonskih rožic. Tudi tokrat, na dnevu odprtih vrat. Mama me je takoj vprašala, ali greva na oglede, ko sem ji povedala, da pridem v Ljutomer. Tam sem srečala tudi prijateljico Branko, malo poklepetala z lastnikoma, gospo Anko in gospodom Tonetom. Malo sem fotografirala, potem pa me je zagrabila prava vrtnarska mrzlica in v kratkem času sem izbrala rastline za letošnjo jesensko-zimsko zasaditev.


Lepo jesensko vreme je bilo kot nalašč za obisk vrtnarije.


Brez hojher (iskrivk) ne gre, zato sem kupila nekaj z rumenimi listi.







Rdeča pesa, ki ni rdeča ...


Gospa Anka je za svoje marmelade dobila že veliko nagrad, moja sestra si je zaželela bučkine s pomarančo



Vse premalo v jesenske zasaditve vključujem ciklame. Pa vi?

nedelja, 11. oktober 2015

Murgelske rožice v oktobru - močno diši po jeseni

Vrtnarji bi naj ta teden že prišli pospravit enoletnice, pa smo prestavili termin, ker je deževalo. Naročim jih zato, ker je pospravljanje enoletnic težaško delo (kdor še ni vlekel korenin iz velikih loncev, tega ne verjame) in ker bi jih sama pustila do prvega mraza ali pa še dlje. Navezanost in nostalgija ...

Vseeno sem naredila nekaj fotografij, da bodo v spomin in da bo slovo lažje. Ne bo, vedno mi je hudo.




To pa so že rastline za jesenska korita, ki sem jih kupila na dnevu odprtih vrat v vrtnariji Alt. Reportaža še sledi. Čisto spontano sem se odločila za nakup in uspelo mi je najti zanimive barvne kombinacije.









Ni bolj hvaležne koprive kot je tale vijolična lepotica. Preživi tudi prvi rahel mraz. 


Ko sem deteljo nehala striči, se je razbohotila in skoraj zadušila kordilino. Mimogrede: če bi kdo želel kordilino prezimiti, jo lahko dobi, ker sama nimam svetlega mesta.


Ta pogled se bo še izboljšal, ko se bodo obarvali vsi javorji